Ambulancehulpverlening
Onze ambulancehulpverlening is in deskundige handen van onze goed opgeleide ambulanceteams.
Zij rijden uit voor alle vormen van spoedeisende medische hulpverlening en ook voor gepland ziekenvervoer. Deze professionals analyseren snel en efficiënt wat de patiënt nodig heeft en verlenen verpleegkundige zorg. Daarnaast verrichten zij civiel geneeskundige taken in situaties van rampenbestrijding.
ALS ambulance
De ALS (Advanced life Support)ambulance is de ambulance die wordt ingezet voor spoedzorg. Deze ambulance die wordt ingezet voor situaties waar dringend medische hulp vereist is. Deze ambulance beschikt over een goed opgeleid ambulanceteam die de beschikking heeft over alle materialen en deskundig is om een hulpverlening op te starten voor men in het ziekenhuis is.
Zorgambulance
De Zorgambulance is een laagcomplexe ambulancezorg ambulance en is inzetbaar voor planbaar, niet spoedeisend patiëntenvervoer. Dat gebeurt vooral tijdens daguren. Bij deze zorgverlening staat het comfort voor de patiënt centraal; onze speciaal getrainde teams zijn daar op ingesteld, net als de inrichting van de ambulance. Alle teams van LC zorgambulance hebben in 2023 een specifieke opleiding gevolgd waardoor de zorgambulance vanaf mei 2024 inzetbaar is als middencomplexe ambulancezorg ambulance. Klik hier voor meer informatie.
Rapid Responder
Onze Rapid Responder is een ambulanceverpleegkundige die wordt ingezet voor spoedeisende medische hulpverlening. Vaak is de Rapid Responder als eerste ter plaatse en heeft als primaire taak het stellen van de juiste diagnose en starten van de zorgverlening. De Rapid Responder beschikt over een speciaal ingericht voertuig. Als de patiënt vervoerd moet worden, roept men alsnog een ambulance op. Bij grote calamiteiten treedt de Rapid Responder op als coördinator van de hulpverlening. Deze coördinerende functie heet Officier van Dienst Geneeskundig (OvdG).
Meldkamer
De verpleegkundig centralisten van Ambulance Oost coördineren alle hulpvragen. Zij zetten het juiste zorgproces in gang en houden de vinger aan de pols voor een soepele voortgang. De centralisten werken in Hengelo in de Meldkamer, een gedeelde locatie met politie en brandweer. Dit biedt ook efficiency voordelen bij calamiteiten in de regio.
Verpleegkundig specialist Acute Zorg
Ambulance Oost kent een aantal ambulanceverpleegkundigen die zijn opgeleid tot Verpleegkundig Specialist Acute Zorg. Zij hebben de masteropleiding 'Master of advanced nursing practice' gevolgd. Een verpleegkundig specialist bevindt zich qua bevoegdheden tussen een verpleegkundige en een arts. Deze verpleegkundigen werken bij Ambulance Oost en tijdens weekenddiensten bij de huisartsenpost in Enschede, Hengelo en Almelo.
Ambulances in Nederland:
Hoe werkt dat?
Achter elke ambulance zit een hele organisatie. Je ziet het in dit filmpje.