08 mei 2017
Goede rapportcijfers stimulans om door te gaan
Landelijk onderzoek NIVEL kwaliteit ambulancediensten
Landelijk onderzoek NIVEL kwaliteit ambulancediensten
Een recent onderzoek van NIVEL naar de kwaliteit van de planbare en spoedeisende ambulancezorg in Nederland laat goede rapportcijfers zien. Met een gemiddelde van 9 ligt de landelijke score hoog. Ambulance Oost scoort zelfs nog een fractie boven het landelijk gemiddelde: 9,1 voor spoedeisende ambulancezorg en een 9,2 voor planbare ambulancezorg.
Positief is het ook dat de meldkamer beter gewaardeerd wordt dan drie jaar geleden. De centralist krijgt nu het cijfer 8,6. Eerder was dat een 8,4. De centralisten vertellen bellers in nood vaker wat zij moeten doen tot de ambulance er is en vaker op een begrijpelijke manier.
Op sommige punten kan de communicatie nog wel iets beter. Zo kunnen cliënten bijvoorbeeld preciezer worden geïnformeerd over de wachttijd bij een van tevoren afgesproken ambulancerit. Ook zouden ambulancehulpverleners in spoedeisende situaties met betrokkenen beter kunnen overleggen over de keus van het ziekenhuis.
Een mooi resultaat voor de sector als geheel, gebaseerd op de ervaringen van bijna 7.000 cliënten die hebben meegewerkt. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Ambulancezorg Nederland (AZN).
Bij Ambulance Oost zijn we gepast trots op onze score. De hoge klanttevredenheid in de Consumer Quality Index (CQI) is een verdiend compliment voor alle medewerkers van Ambulance Oost. Maar bovenal is het voor onze organisatie een stimulans om door te gaan op de ingeslagen weg. Het kan immers altijd nóg beter.
Daar werken we hard aan, elke dag. Waarbij we niet alleen inzetten op snelheid in respons (aanrijtijden) bij spoedgevallen, maar ook op zaken als deskundigheid en bekwaamheid van onze medewerkers, de meetbare zaken op het gebied van de daadwerkelijk uitgevoerde ambulancezorg (zoals de beïnvloeding van pijn) en het kwaliteitsmanagement. Ook de tevredenheid van cliënten, zoals nu onderzocht door NIVEL, is een belangrijk speerpunt: de beleving/ervaring als het gaat om klantvriendelijkheid, bejegening, zorgzaamheid, deskundigheid en informatie.
Die aspecten nemen we mee in het sectorale kwaliteitskompas dat volop in ontwikkeling is.